Głodna? Na co czekasz – idź spać

Niedobór snu może wpływać na nasze nawyki żywieniowe, prowadząc do zwiększonego uczucia głodu oraz ochoty na niezdrowe przekąski. Brak odpowiedniej ilości snu zaburza równowagę hormonalną w organizmie, co ma bezpośredni wpływ na nasz apetyt i wybory żywieniowe.

Jednym z kluczowych hormonów, którego produkcję zakłócana niedobór snu, jest grelina – hormon odpowiedzialny za stymulowanie uczucia głodu. Kiedy śpimy za mało, poziom greliny wzrasta, co prowadzi do zwiększonego apetytu, zwłaszcza na pokarmy bogate w cukry i tłuszcze. Jednocześnie spada poziom leptyny, hormonu, który sygnalizuje uczucie sytości. W rezultacie, osoby niewyspane mogą odczuwać ciągłe pragnienie jedzenia, mimo że ich organizm nie potrzebuje dodatkowej energii.
Niedobór snu wpływa także na funkcjonowanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak dopamina i serotonina, które są związane z odczuwaniem przyjemności – tutaj radość z jedzenia. Gdy jesteśmy niewyspane, mózg staje się bardziej wrażliwy na nagrody, co sprawia, że jedzenie, zwłaszcza słodkie i tłuste przekąski, staje się dla nas wyjątkowo atrakcyjne.

Badania mówią, że jeśli śpimy zbyt krótko, mamy większą tendencję do wybierania wysokokalorycznych, przetworzonych produktów. Znasz to? Nagła ochota na słodkie śniadanie kiedy zazwyczaj takim gardzisz, ciągłe zaglądanie do lodówki albo do wiadomej szuflady ze “smaczkami”? Jest to, częściowo związane z obniżoną aktywnością w obszarach mózgu odpowiedzialnych za podejmowanie świadomych decyzji i kontrolę impulsów – jemy emocjonalnie, na autopilocie, programujemy niezdrowe nawyki żywieniowe.
Podsumowując, deprywacja snu może pływać nie tylko na nasze samopoczucie i koncentrację, ale również na nasz apetyt i zdolność do podejmowania racjonalnych wyborów.

Co może pomóc?


Świadomość tych mechanizmów! Wysypiaj się w nocy, lub rób sobie drzemki w ciągu dnia, jeśli czujesz, że to dla Ciebie dobre. Spaceruj po pracy/przed snem. Zanim znowu zajrzysz do lodówki, sprawdź, czy to jest to, czego realnie potrzebujesz czy może to właśnie Twoje zmęczenie i niewyspanie podpowiadają Ci nieprawdę?

Więcej ciekawych artykułów

Ciałonapięcie

Napięcia mięśniowe, które kumulują się w karku, barkach i brzuchu, mogą kierować naszymi zachowaniami i wyborami żywieniowymi. W odpowiedzi na stres organizm wydziela kortyzol i katecholaminy, co powoduje zaciśnięcie mięśni oraz uczucie wewnętrznego ucisku. Chroniczne napięcie prowadzi do przewlekłego bólu i zmęczenia, a dyskomfort wysyła do mózgu sygnały alarmowe — obniża nasz nastrój, osłabia koncentrację i zaburza rytm snu. W

Hungry or angry? Oto jest pytanie

Głód fizjologiczny i emocjonalny to dwa, bardzo różne zjawiska mające odmienne przyczyny i skutki. Przeanalizowanie różnic między nimi może pomóc w lepszym zarządzaniu swoimi nawykami żywieniowymi oraz w zrozumieniu, dlaczego czasem sięgamy po jedzenie, mimo że nasze ciało wcale go nie potrzebuje.

Widzisz, co jesz?

Na co dzień jesteśmy bombardowani zdjęciami jedzenia a te obrazy mają ogromny wpływ na nasze odczuwanie głodu. Estetyczne ujęcia pełnych talerzy, odpowiednie oświetlenie i kompozycja, potrafią pobudzić nasze zmysły w takim samym stopniu, jakbyśmy te pączki, idealnie upieczone croissanty, frytki, ciągnący ser i miękką czekoladę mieli tuż przed sobą.

Kortyzolowy brzuch

Stres, zarówno przewlekły, jak i krótkotrwały, ma istotny wpływ na nasze zachowania związane z jedzeniem. Różnice w odpowiedzi organizmu na te dwa rodzaje stresu możemy zauważyć nie tylko w sposobie, w jaki reagujemy psychicznie, ale także w reakcji hormonalnej, która wpływa na nasze odczuwanie głodu i apetyt.

Okres i kupa czyli nasze stare, dobre tabu

Menstruacja, a dokładniej zmiany hormonalne zachodzące w cyklu miesiączkowym, mogą mieć istotny wpływ na proces wypróżniania. Aby zrozumieć te zależności, warto przyjrzeć się bliżej fazom cyklu menstruacyjnego oraz roli kluczowych hormonów – progesteronu i estrogenu.

O nudzie słów kilka

Nuda, choć może wydawać się nieszkodliwa, ma zaskakująco duży wpływ na nasze zachowania żywieniowe. Kiedy się nudzimy, mózg szuka sposobu na dostarczenie sobie stymulacji i nagrody, co często prowadzi do sięgania po jedzenie – zwłaszcza po niezdrowe przekąski.